Het best bewaarde geheim van Kaapstad

Het best bewaarde geheim van Kaapstad

Het is nog niet voorbij met onbekend muzikaal talent uit Zuid-Afrika! Sterker nog, ze blijken je constant weer te verrassen met hun eigenheid en originaliteit. Stond Zuid-Afrika al bekend als het geboorteland van de zef-scène door de internationale doorbraak van rapformatie Die Antwoord, het voortbrengen van de blanke rapper Jack Parow én het Afrikaanse duo Goldfish dat de electro-jazz enige tijd geleden wereldwijd op de kaart zette, mogen we nu iets geheel anders verwachten dat ook zeker klaar is voor het grote publiek.

Bepakt met zijn gitaar, ukelele, mondharmonica en andere opvallende instrumenten staat hij met z’n looppedaal op een klein podium; Jeremy Loops, de one-man folkband uit Kaapstad. Gepaard met zijn zang en beatboxskills spat de vrolijkheid er gelijk van af. Zijn muziekstijl is te omschrijven als relaxed maar tegelijkertijd als energiek en dit maakt het bijna onmogelijk om er niet op te bewegen. Tijdens optredens wordt de 27-jarige artiest vaak vergezeld door gastmuzikanten, zoals saxofonist Jamie Faull en rapper Trak (Motheo Moleko) met wie hij al vanaf het allereerste begin samenwerkt. Zelf krijgt Jeremy zijn energie van de interactie met het publiek en hij haalt dan ook de meeste voldoening uit liveoptredens, maar wie is deze Jeremy Loops nou eigenlijk?

Van klein surfersstadje naar grote muzikale golf

Jeremy Loops werd 27 jaar geleden als Jeremy Hewitt geboren in Kommetjie, een klein surfersstadje in de buitenwijken van Kaapstad. Aan de Universiteit van Kaapstad volgde hij de studie Vastgoedontwikkeling en Financieel Management met als bedoeling een carrière in vermogensbeheer. Toen Jeremy zijn bachelorgraad had behaald, volgde niet veel later een tweede certificaat: de Yachtmaster kwalificatie.

Met een verlangen naar avontuur vertrok Jeremy met zijn yacht en bezocht hij slechts in gezelschap van zijn looppedaal en een oude gitaar, die hij acht jaar geleden kocht voor een schamele prijs van ongeveer 75,00 euro, meer dan 20 landen in twee jaar. Het was in die tijd dat Jeremy uit noodzaak heeft geleerd hoe een looppedaal te gebruiken, aangezien er geen band was om mee te jammen. Ook luisterde hij tijdens zijn dagen op zee veel naar Bob Dylan en zijn inspirator Woody Guthrie. En hoewel Jeremy’s muzikale invloeden volgens hemzelf aardig breed en niet te specificeren zijn, kunnen we wel zien waar zijn passie voor blues en folk vandaan komt.

Eenmaal terug in Kaapstad kwam Jeremy weer in contact met zijn oude vriend Misha Teasdale en werd hij betrokken bij een campagne om 1.000 bomen te planten. Enkele maanden later ontstond hieruit de organisatie Greenpop, met als doel bomen te planten in ondervergroende gemeenschappen in de Westkaap om zo een ‘treevolution’ te beginnen. De energie die Jeremy kreeg van dit project hielp hem naar eigen zeggen om zijn jamsessies, die hij gebruikte voor de benodigde fondsenwerving voor Greenpop, naar een hoger niveau te tillen. Na een eerste succesvolle maand Greenpop werd dit gevierd in The Assembly, de voornaamste club voor livemuziek in Kaapstad, waar hij voor het eerst op het podium stond: Jeremy Loops was geboren. En hoewel dit proces heel natuurlijk en geleidelijk was verlopen, voelde het voor Jeremy tegelijkertijd overweldigend. Van een muzikale carrière had hij tijdens zijn studie namelijk nooit durven dromen.

“I think my unusual background makes my music accessible. I started what I thought would become my career as a hopeful student at UCT. You know how some people get driven to drink when they do things they don’t like? Well, my refuge was my guitar – a newfound passion at the time!” – Jeremy Loops

Eén looppedaal en een heleboel talent

Hoewel Jeremy Loops nog maar anderhalf jaar bezig is, is het succes in – en inmiddels ook buiten – eigen land al duidelijk te merken. Kwam hij in januari van dit jaar met zijn nummer ‘Gypsy Opera‘ in de top 36 van beste nummers van over de hele wereld, samengesteld door de Engelse krant The Guardian, verscheen er in de Sunday Times onlangs nog een artikel over de artiest. Ook hoofdpodia zijn voor de 27-jarige Kaapstatter geen onbekend terrein meer. Inmiddels stond Jeremy Loops al op de mainstage van Rocking the Daises met een publiek van meer dan 4.000 personen en op het hoofdpodium van het Splashy Fen festival met meer dan 5.000 toeschouwers. Ook trad hij op tijdens Maritzburg Day, waar hij opende voor The Parlotones, Zuid-Afrika’s grootste act. En niet alleen live doet Loops het goed, ook zijn eerste EP is inmiddels een feit.

Het opnemen van de plaat was voor de livemuzikant in het begin echter wel even wennen. Naast het feit dat hij moest acclimatiseren aan de nieuwe opnameomgeving, maakt Jeremy zijn beats normaal gesproken ofwel door beatboxing, of door het stompen op de microfoon. Met het laatste waren ze in de studio aanvankelijk niet erg enthousiast, hoewel ze het later toch goedkeurden en Jeremy zo zijn originele beat behield. Op aandringen van Loops bleef ook de methode van het opnemen hetzelfde; elke loop apart opgenomen zoals hij het ook live op zijn pedaal doet. Het resultaat: vijf energieke en tegelijkertijd relaxte nummers met een sfeer die je doet verlangen naar de zomer en maakt dat je naar het strand wil gaan. En wie dacht dat alleen Bob Dylan de mondharmonica kon rocken heeft het mis. Jeremy Loops brengt de blues en folk terug in een tijd waarin het erg klein maar kansrijk is geworden.

Na het beluisteren van de EP moge het duidelijk zijn dat Jeremy Loops zich prima heeft aangepast aan de omgeving van een studio. De meeste voldoening blijft hij echter halen uit liveoptredens en de samenwerking met gastmuzikanten. Zo deelden saxofonist Jamie Faull en rapper Motheo Moleko, die schuilgaat onder de artiestennamen MC Trak en M.O.Lecko en met wie hij al vanaf het allereerste begin samenwerkt, inmiddels al enkele keren het podium met de artiest en komen ze beiden eveneens voor op zijn EP.

Zelf ben ik enorm benieuwd wat we nog allemaal van Jeremy Loops mogen verwachten. Enige tijd geleden heeft hij zijn verzameling van muziekinstrumenten uitgebreid met de aanschaf van een banjo en hoewel hij nog niet helemaal weet hoe hij het instrument moet bespelen, weet hij nu al zeker dat hij hem binnenkort meeneemt naar een van zijn optredens. Misschien wel tijdens het internationale festival Bush Fire of op het muziekfestival Okkipoppi? Of misschien wel naar zijn optreden in Nederland, waar hij – zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen – heel graag wil komen spelen!

Jeremy Loops – Power

Video’s

Related posts

NeoPro

NeoPro

Wie is Neopro? Neo Pro is een Nederlandse DJ uit Amsterdam. Ze draait voornamelijk underground Tech-house, Deep-house en ook minimal style. Waar het begon Zoals vrijwel elke dj, begon het allemaal op de slaapkamer met een pickup en wat vinyl. Neopro (1964) haar eigen naam is Leonie, was al...

Jose Gonzalez

Jose Gonzalez

In 2005 wilde Sony met een opvallende reclame een nieuwe tv onder de aandacht brengen. Voor die reclame hebben ze 250.000 stuiterballen van de steile straten in San Francisco laten stuiteren. Dit zorgde voor erg bijzondere beelden. De beelden worden begeleid door het nummer "Heartbeats" van Jose...

Yann Tiersen – Comptine d’un autre été: L’après-midi

Yann Tiersen - Comptine d'un autre été: L'après-midi

Yann Tiersen is onder andere bekend van de soundtrack voor de film: Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, welke door hem is gecomponeerd. Zo heeft hij het prachtige nummer Comptine d'un autre été: L'après-midi gemaakt. Een paar jaar geleden heeft Aidan Gibbons een mooie video gemaakt waarbij hij...